Hiihdon iloja ja hyötyjä - vinkkejä aloittelijalle
Hiihto on rakas harrastukseni ja olen hiihtänyt jo lapsuusvuosista alkaen. Koska hiihdon vaikutukset ja hyödyt ovat merkittävät, päätin koota niitä tarkemmin tähän tarinaan.
Hiihtäessä keho ja mieli heräävät henkiin. Hiihdon aloituksesta kroppa lämpiää nopeasti ja vastaavasti hyvä olo valtaa mielen. Mieli piristyy ja samalla mieli rauhoittuu, kun päässä pyörivät ajatukset tai kysymykset kirkastuvat. Näissä tunnelmissa "hyvä on hiihtäjän hiihdellä" kainuulaista kansallisrunoilijaamme Eino Leinoa lainaten.
Hiihto onkin monipuolinen ja kokonaisvaltainen liikuntamuoto, ja on myös yksi parhaista kestävyyskuntoa kehittävistä liikuntamuodoista. Hiihtäessä kunto kohoaa yllättävänkin nopeasti ja hiihdon vaikutus tuntuu päästä jalkoihin. Hiihdon vauhtia ja vaikutusta voi helposti säädellä kunnon, maaston, sääolosuhteiden ja hiihtolenkin pituuden mukaan. Säätelyn ansiosta ei tarvitse olla huippukunnossa, vaan huonollakin kunnolla pääsee hyvin alkuun. Tasaisella ladulla on helppo aloittaa, mutta paremmat tehot saa valitsemalla reitin, jossa on sopivasti sekä ylä- että alamäkiä. Lisäksi vaihtelevassa maastossa on mukavampi hiihtää pidempiä matkoja.
Hiihdossa käytetään sekä jalkoja että käsiä, sekä siinä välissä olevia selkä- ja vatsalihaksia eli on oikein hyvää harjoitusta koko keholle. Hiihto kuitenkin rasittaa vähemmän niveliä kävelyyn ja juoksuun verrattuna. Se antaa hyvää verrytystä myös niska- ja hartiaseudulle. Olen saanut hiihdosta apua hartia- ja jännityspäänsärkyyn. Siinä ovat jääneet Buranat ja muut kipulääkkeet kirkkaasti kakkoseksi.
Hiihto on myös tekniikkalaji, mutta kuitenkin helposti opittavissa. Me suomalaiset olemme syntyneet melkeinpä sukset jalassa ja ainakin vanhempi sukupolvi on oppinut hiihtämään jo viimeistään alakoulussa. Jos vielä ei ole oppinut hiihtämään, niin silloin apua voi hakea vaikkapa hiihtokoulusta. Jo muutaman kokeilun jälkeen pääsee oikein hyvin hiihtämisen saloihin. Hiihtää voi joko perinteisellä tyylillä, joka on helpompi, tai sitten luistelemalla, joka on raskaampaa, mutta mahdollistaa yleensä nopeamman etenemisen.
Hiihdolla on siis useita hyviä vaikutuksia mm:
* Kunnon kohotus, sillä jo muutaman harjoituskerran jälkeen jaksaa paremmin. Kunnon kohotusvaikutus tuntuu koko kehon lihaksissa, koska hiihdettäessä ylä-, keski- ja alavartalon lihakset tekevät työtä.
* Painonhallinta, sillä hiihto kuluttaa energiaa ja kaloreita todella hyvin. Olen verrannut aktiivimittarin kautta mm. pyöräilyn ja hiihdon kulutusta ja hiihto on selvästi tehokkaampaa.
* Mielialan kohotus, sillä liikunnalla ja etenkin luonnossa liikkuessa mieliala kohoaa ja vastaavasti stressitaso alenee. Tämä onkin testattu oikein hyvin toimivaksi.
* Univaikeuksien helpotus, sillä tehokas liikunta ja ulkoilma yhdessä parantavat unen laatua. Totta tämäkin.
Mikäli vaikutuksia tarkastellaan tarkemmin terveyden kautta, voi huomioida mm. seuraavaa:
* Hapenottokyvyn tehostuminen, joka on tärkein kestävyyskunnon mittari ja kertoo kestävyyskunnon tason.
* Verenkierron vahvistuminen ja verenpaineen alentuminen, joka vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
* Kolesterolipitoisuuksien parantuminen, koska tehokas liikunta lisää hyvän HDL kolesterolin pitoisuutta veressä. Tämä olikin uusi tieto minulle.
* Kakkostyypin diabeteksen riskin alentaminen, koska kaikki liikunta ja painonhallinta on hyväksi.
* Toimintakyvyn parantuminen, koska vahvistaa lihaksia monipuolisesti ja kehittää myös tasapaino- ja koordinaatiokykyä.
Hiihto on myös välinelaji ja hyvät varusteet sekä tehostavat hiihtoa ja tekee myös hiihdosta turvallisempaa.
Hiihtovälineet on mitoitettava oman koon mukaan eli painon mukaan sukset ja pituuden mukaan sauvat. Myös hiihtokokemus/kunto vaikuttaa välinemitoitukseen, joten suksikaupoilla on varmistettava, että myyjä osaa asiansa ja tekee tarvittavat mittaukset. Myös monojen sopivuudella jalkaan on suuri merkitys hiihtomukavuuteen. Kaiken varalta on hyvä pitää hiihtolenkillä mukana myös rakkolaastareita.
Välineiden lisäksi on tärkeää pukeutuminen. Alla on hyvä olla alusasu, joka päästää kosteuden kohti seuraavia kerroksia. Seuraavaksi on välikerros, joka jälleen siirtää kosteutta kohti päällimmäistä vaatetta. Päällimmäinen kerros eli varsinainen hiihtopuku suojaa tuulelta, lumelta ja sateelta.
Lauhalla ilmalla ei välttämättä tarvitse montaa kerrosta ja vastaavasti pakkasella taas enemmän. Jos vahingossa laittaa liian paljon päälle, niin kerrospukeutumista voi helposti keventää. Pakkasella on hyvä käyttää myös villakypärää, jolla voi suojata kasvoja pakkaselta. Myös säihin sopivat hiihtohansikkaat ja lakki tarvitaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hansikkaita ja lakkeja on hyvä olla useammat, joita voi vaihdella ulkolämpötilan mukaan tai jos hikoilet paljon hiihtäessä.
Pitemmällä hiihtolenkillä tai hiihdettäessä vieraissa maisemissa on hyvä ottaa mukaan myös lisävarusteita, kuten reppu tai vyölaukku, johon saa pakattua mukaan juotavaa, välipalaa, aurinkolasit, nenäliinoja, rakkolaastareita, vaihtohanskat ja pipon, kartan, kännykän ja kännykkään karttasovelluksen. Pimeään varautuen myös otsalamppu on hyvä olla mukana. Itse käytän vyölaukkua, jossa molemmilla puolilla laukkua on pullopaikat ja keskellä tilaa eväille ja muille varusteille. Hiihtäessä tuo lantiolla keikkuva laukku ei tunnu painavalta. Kameran mukana kuljettaminen onnistuu myös, mutta vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä kaivella kameraa hikisenä esiin kesken hiihtolenkin. Ainakin sille hiihtokaverille, joka joutuu odottelemaan ja ihmettelemään, mikä siinä valokuvaamisessa kestää 😊
Suksien voitelu voi olla kaikkein haastavinta. Luistelusuksien voitelu on periaatteessa helppoa, tarvitaan vain mahdollisimman paljon luistoa, eikä muuta. Tästä on joskus hieman harmiakin, jos sattuu olemaan raskas keli esim. satelee reippaasti pehmeää lunta. Tällöin luistelusukset lipsuvat ja eteenpäin mennään enimmäkseen käsivoimilla työntäen. Tällöin eteenpäin pääsisi paremmin perinteisellä tyylillä. Perinteisen tyylin suksien voitelu on aavistuksen hankalampaa, pitää lisätä sekä pitoa että luistoa kelin mukaan. Uutena vaihtoehtona ovat ns. pitokarvasukset perinteiseen hiihtoon, koska niitä ei tarvitse voidella lainkaan ja luistokin on arvioiden mukaan oikein hyvä. Itselläni ei ole vielä kokemusta näistä suksista, mutta harkinnassa ovat, jos tulevat hyvään tarjoukseen loppukeväästä.
Hiihtoreitit kannattaa suunnitella etukäteen ja huomioida jo siinä sään vaikutukset niin pukeutumiseen kuin mukaan pakattaviin varusteisiin. Vaikka tykkäänkin löytää itseni uusilta reiteiltä, niin ainakin kahvilat ja vessat selvitän etukäteen. Kahviloissa on helpompi keventää vaatetusta tai antaa jo kostuneiden vaatteiden kuivahtaa. Ilokseni joidenkin hiihtokahvioiden yhteyteen on rakennettu joko sisävessa tai laitettu infrapunalämmitys huussiin. Voi sitä onnenpäivää, kun hikisenä pääseekin lämmitettyyn huussiin. Jonain päivänä kokoan yhteen kaikki tietämäni lämpimät vessat, ja teen niistä oman suunnistuskartan 😊
Hiihto talven eri aikoina on erilaista. Uuden, ensilumen aikaa hiihtäminen on raskaampaa, koska latupohjat ovat vielä pehmeitä ja sukset uppoavat pehmeään lumeen. Myös pakkassäällä hiihtäminen vaatii enemmän voimia, koska suksi luistaa pakkasella nihkeämmin. Keväällä latupohjat ovat kovemmat ja pakkasyön jälkeen auringon lämmittäessä vauhtia tulee hurjasti lisää ja eteneminen on kevyttä. Alamäkiä laskiessa vauhtia tulee enemmän kuin tarvitseekaan. Keväällä hiihtäminen onkin vauhdin hurmaa.
Hiihtolenkin jälkeen pitää muistaa venyttelyt ja se kannattaa tehdä pikimmiten, kun lihakset ovat vielä lämpimät. Hyvän venyttelyn jälkeen keho palautuu nopeammin, ja on valmiimpi seuraavan päivän hiihtolenkkiin. Myös saunan lämpö hellii kehoa ja poistaa mahdollisen vilun tunteen. Hyvät yöunet antavat uutta puhtia seuraavaan päivään.
Tätä kirjoittaessani haaveilen hiihdosta keväisillä reiteillä, joissa sukseni kiitävät vauhdilla ja välillä pysähdyn ihailemaan kaunista luontoa. Huokaan, sillä parhaat hiihtokelit ovat vielä edessäpäin Äkäslompolossa. Me Etelä-suomalaiset voimme vain haaveilla hiihtämisestä tänä vuonna. Pohjois-Suomessa lunta on vastaavasti valtavat määrät. Toivotankin sinne oikein nautinnollisia hiihtoretkiä!